Osani

Handige blogs

Hoe wordt de dagwaarde berekend

Ik wil van mijn motor af

Als je je motor of schademotor wilt verkopen, dan heb je te maken met verschillende prijzen. Deze prijzen zijn gebaseerd op hoe oud is de motor, hoeveel kilometer staat erop de motor, hoeveel schade heeft de motor en wat is het merk van de motor. Je kunt zelf bepalen welke prijs je voor de motor wilt vragen, wel zal dit een reële prijs moeten zijn wil je de motor verkopen. Vraag je bijvoorbeeld een hoge prijs, wat het niet waard is door bijvoorbeeld de vele schade, dan zullen mensen minder snel de motor willen kopen. Je kunt daarom op basis van het kenteken de dagwaarde van de motor laten berekenen.

Wat is een dagwaarde

Als je je motor wilt verkopen, dien je rekening te houden met de dagwaarde motor. De dagwaarde is het bedrag wat jouw motor op die dag waard is. Dit wordt berekend door eerst het invullen van het kenteken. Aan het kenteken zitten alle gegevens over de motor gekoppeld. Zoals uit welk jaar deze komt en welke motor het precies is van merk en serie. Als de motor schade heeft, kun je dit daar ook toevoegen. Met deze gegevens wordt er een reële prijs berekend. Als je motor schade heeft en deze wil je met de schade verkopen, houdt er dan rekening mee dat de dagwaarde erg zal dalen.

Verschil tussen dagwaarde en verkoopwaarde

Er worden veel termen door elkaar gehaald zoals dagwaarde en verkoopwaarde. Deze twee zijn makkelijk te onderscheiden. De dagwaarde houdt in wat de motor op die dag waard is. Dit is afhankelijk uit welk jaar deze komt en wat de staat is van de motor. De verkoopwaarde is het bedrag waarvoor de motor wordt verkocht. Dit is weer afhankelijk hoeveel vraag er naar die motor is en wat het aanbod daarvan is. Dagwaarde is dus echt alleen de waarde en de verkoopwaarde is dus het bedrag wat op de economische belangen rust.