Osani

Handige blogs

Het verschil tussen een podoloog en podotherapie in Lisse

podotherapie

De termen podoloog en podotherapie worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Het is echter niet precies hetzelfde. Podotherapie in Lisse is vooral een stap verder dan alleen podologie. Het zit hem onder andere in de beschermde titel.

Wat een podotherapeut doet

Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten en klachten die ontstaan door een afwijkende voetstand of een afwijkend looppatroon. Je mag jezelf in Nederland alleen een podotherapeut noemen als je ook daadwerkelijk een hbo-opleiding in de podotherapie hebt gevolgd. Dit is dus een beschermde werktitel. 

Wat de podoloog doet

De podoloog heeft vooral beperkte mogelijkheden ten opzichte van de podotherapeut. De belangrijkste therapieën die de podoloog gebruikt zijn corrigerende en beschermende technieken zoals ortheses, steunzolen en het geven van schoenadvies. Een podoloog voert geen instrumentele behandelingen uit. Er zijn dan ook praktijken waar zowel podologen als podotherapeuten werken omdat de tweede dan de eerste kan ondersteunen waar het nodig is. 

podotherapie

Waar moet jij heen?

Wanneer je via de huisarts een doorverwijzing krijgt dan zal dit in veel gevallen naar een podotherapeut zijn. De podotherapeut heeft namelijk simpelweg meer mogelijkheden voor behandeling. Er bestaat echter een kans dat je uiteindelijk door een podoloog wordt behandeld indien dat genoeg is.