Osani

Handige blogs

Hebben PVC-vinyl vloeren invloed op de gezondheid?

pvc vloeren nadelen gezondheid

Wanneer je waarschijnlijk naar een schitterend gelegen vloer kijkt, komt het niet direct in je op waar deze van gemaakt zou kunnen zijn. Om pvc vloeren nadelen gezondheid direct met elkaar in verband te brengen is het laatste waar je aan denkt. Het doel is gewoon een mooi gelegen vloer van kwaliteit te hebben die schoon is ‒ een schone vloer is gezond, toch? Dit is jammer genoeg niet altijd waar.

Je vloer kan spic en span zijn en toch een negatief effect hebben op je gezin. Een van die simpele redenen waarom pvc vloeren nadelen gezondheid kunnen opleveren hangt af van het type vloer materiaal. Heb je een vloer dat niet van hardhout, tegels of tapijt is, dan is de kans groot dat er linoleum ligt. Dateert het huis van voor de jaren vijftig en heeft het nog de originele vloer, dan is de kans groot dat er nog vinyl in ligt.

pvc vloeren nadelen gezondheid

Laten aanbrengen of verwijderen ‒ een proces vol chemicaliën

Vinylvloer is de gangbare term om een vloer die van PVC gemaakt is te beschrijven. Helaas is de productie, het gebruik ervan en het laten verwijderen van PVC-vloeren een proces dat bol staat van chemicaliën. Hier zijn enkele van die chemicaliën en hun gezondheidseffecten:

Dioxine ‒ Dit komt vrij tijdens verbranding van PVC. Het is extreem giftig, waarvan bekend is dat het kanker(vooral borstkanker) en voortplantingsstoornissen veroorzaakt.

Ftalaten ‒ Deze worden gebruikt als geurdragers bij geparfumeerde producten, parfums, lijmen, drukinkten en als weekmaker bij plastic en PVC. Ftalaten zijn er in verschillende vormen, maar diethylhexylftalaat en butylbenzylftalaat worden vaak gebruik in PVC-vloeren. De hoge concentraties van deze stoffen in de binnenlucht kunnen de boosdoener zijn bij de ontwikkeling van allergieën bij kinderen. Ze zijn ook betrokken bij de ontwikkeling van autisme. Doordat deze stoffen bepaalde gelijkenissen vertonen met de menselijke hormonen kunnen ze reproductieve problemen veroorzaken.

Chloor ‒ Iets meer dan de helft van de samenstelling van PVC is chloride. “Vermoedelijk” kankerverwekkend en het zorgt voor ademhalingsproblemen. Vinylchloride kan zelfs leverkanker veroorzaken bij het uitgassen van het materiaal.

Formaldehyde en styreen ‒ Wordt gebruikt bij het afwerken van PVC-vloeren. Formaldehyde is een erkende kankerverwekkende stof en styreen is vermoedelijk kankerverwekkend. Beide stoffen zijn betrokken bij astma en gastro-intestinale toxiciteit.

Ga je verbouwen?

Laat je niet verleiden tot PVC-vloeren. Ze brengen zeker gezondheidsproblemen met zich mee. Gebruik vloeren die bestaan uit natuurlijke producten. Heb je nog kleine kinderen die over de vloer kruipen en het als speelplek gebruiken? Dan moet je er helemaal niet aan beginnen. Het risico dat vluchtige organische stoffen(VOS) door de huid dringen of ingeademd kunnen worden moet je zoveel mogelijk uitsluiten.