Osani

Handige blogs

Verschillende soorten olie

Veel mensen weten dat er verschillende soorten olie zijn en dat olie een belangrijk onderdeel uitmaakt van de producten die we dagelijks gebruiken. Toch is het ook voor velen onduidelijk waar olie nou eigenlijk allemaal in terugkomt en waar het dan voor wordt gebruikt. Dat is ook niet zo gek, want er zijn ontzettend veel verschillende soorten. We hebben daarom een klein overzichtje gemaakt van een aantal verschillende oliesoorten waar de meeste typen onder vallen. Bekijk ze hieronder!

Verf

Je kunt olie natuurlijk gebruiken als verf! Olieverf schilderijen worden al sinds jaar en dag gemaakt en zijn natuurlijk prachtig, mits ze zijn gemaakt door een getalenteerde kunstenaar. Al sinds de 15e eeuw worden er kunstwerken mee gemaakt, maar het kan ook gebruikt worden als muurverf. Het is namelijk een zeer veelzijdige verfsoort die zowel transparant als dekkend gebruikt kan worden.

Plantaardige olie

Er zijn natuurlijk ook veel oliesoorten die worden gebruikt in de keuken! Dit zijn in veel gevallen vaak plantaardige soorten olie. Denk bijvoorbeeld aan olijfolie of zonnebloem olie. Dat zijn natuurlijk hele bekende, maar er zijn nog veel meer soorten plantaardige olie. Zo is er bijvoorbeeld katoenzaadolie, rijstolie, slaolie, walnootolie, raapolie en ga zo maar door!

Dierlijke olie

Ook dierlijke olie, hoewel minder populair, bestaat al eeuwenlang. Zo is visolie ontzettend gezond door de omega 3 die daarin zit, en gebruiken de inheemse bewoners van poolgebieden zoals Alaska al sinds jaar en dag levertraan en walvisolie.

Brandstof

Uiteraard kan de olie die wordt gebruikt voor brandstof niet ontbreken. Dit is de ruwe olie die eerst uit de grond wordt gehaald en vervolgens industrieel wordt bewerkt tot allerlei verschillende olieproducten. Hiermee worden de meeste auto’s, vrachtwagens, vliegtuigen en schepen aangedreven, in aanvulling op nog honderden, zo niet duizenden, andere toepassingen. Dit type olie is echt cruciaal voor onze huidige maatschappij!